Onze nieuwe website!

Hoi! Food and Motion was toe aan een transformatie. Daarom hebben we alles op de schop genomen. Onze naam (Reborn Health Club), Logo EN locatie zijn veranderd! Bekijk hier onze nieuwe website.

 

Logo Reborn Health Club Groningen

 

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 907 niet laden

Personal Trainer Groningen - Transformatie Thijs van Kamp deel acht

Van de één op de andere dag centimeters spieromvang groeien? Klopt dat wel? Na negen weken is de tijd aangebroken om het meetlint er weer bij te pakken. Lees direct verder voor de resultaten!

Intro video personal trainer Groningen

 Personal trainer Groningen - lichamelijke transformatie Thijs van Kamp deel acht

Tussenstand lichamelijke transformatie na negen weken

Mijn naam is Thijs van Kamp en mijn lichamelijke transformatie onder de begeleiding van mijn stagebegeleider, diëtist en kracht- en conditietrainer Gustaw Kurkowski, is nog steeds in volle gang. In de vorige tussenstand heb ik een aanzienlijke groei doorgemaakt. Mijn lichaamsmaten waren op een aantal belangrijke plekken sterk toegenomen, mijn lichaamsgewicht was gestegen maar ook mijn vetpercentage steeg licht.

Er was een duidelijke trend te zien in de ontwikkeling van mijn spieren. De gewichten gingen omhoog, ik werd sterker en voelde met de dag dat mijn lichaam veranderde. Deze stijgende lijn werd doorgezet, totdat er een punt kwam dat voor veel mensen een bekend probleem is: stress.

Door school gerelateerde stress en een griepje kon ik mijn trainingen gedurende twee weken niet volledig uitvoeren. Ook heb ik hierdoor minder gegeten dan de bedoeling was.

De resultaten van personal training

Met de tegenslagen vers in mijn geheugen was het weer tijd om metingen te verrichten. Heeft mijn groei van de afgelopen weken doorgezet of heeft de stress mij de kop gekost?

Net zoals in de voorgaande metingen was het tijd om u de kleren te gaan en de deze keer gevreesde meetlint onder ogen te zien. De resultaten zijn in de onderstaande tabel te vinden.


Meting Beginmeting Tussenstand 1 Tussenstand 2
Gewicht 77,9 80,1 79,8
Vetpercentage 11 11,9 11
Spiermassa 69,33 70,57 71,02
Nek 38,3 38,5 38
Borstkas 103 106,4 103
Schouders 121 123,8 121
Taille 79,5 83 79
Bovenarm links 38,7 38,5 38,8
Bovenarm rechts 38,7 38,5 38,5
Onderarm links 30 30,3 30,3
Onderarm rechts 30,5 31,2 30,7
Bovenbeen links 63,5 63,8 64,1
Bovenbeen rechts 64 64,3 64,3
Kuit links 38 38,2 38,2
Kuit rechts 38,8 38,4 38

 

In de bovenstaande tabel zijn een aantal interessante dingen af te lezen. Met uitzondering van de bovenbenen zijn alle metingen nagenoeg gelijk aan de beginsituatie. Zowel het vetpercentage als de omtrek van bijna alle spieren zijn afgenomen in vergelijking met de metingen in de voorgaande tussenstand.

Desondanks heb ik weer 400 gram aan spiermassa gewonnen deze periode. Vergeleken met de voorgaande periode, waarin ik 1,2 kilogram had gewonnen, is dit een stuk minder. Het lag in de lijn der verwachtingen dat deze extreme groei zich niet zo door zou zetten. Dit komt doordat mijn lichaam in het begin nog niet gewend was aan zulke zware trainingen en hoge intensiteit.

De voortgangsfoto’s

Net zoals de vorige keer hebben we ook nu foto’s genomen van mijn fysiek. Na de resultaten van de metingen zakte de moed mij een beetje in de schoenen. Op de foto’s van deze tussenstand zijn dan ook weinig vrolijke gezichten te herkennen, afgezien van één geforceerde glimlach.

Voor mijn gevoel is de daling van het vetpercentage terug te zien in de foto’s, al gaat dat maar om een minimaal verschil. Het is op de foto’s lastig te zien of ik spiermassa heb gewonnen in de afgelopen vijf weken. Zonder de vetmeting en weegschaal was het onmogelijk om de 400 gram spiergroei op de foto waar te nemen.

Eén ding valt echter wel op, namelijk mijn houding.

Wanneer alle foto’s, die van de zijkant genomen zijn, naast elkaar worden gelegd is de progressie goed te zien. De progressie van een slechte houding tot aan weer helemaal recht staan. Per foto is te zien dat mijn rug van een quasimodo-achtige houding naar een kaarsrecht postuur is gegaan.

Progressie na vier en negen weken personal training

Vooraanzicht ontspannen

De stijging en daaropvolgedaling van mijn vetpercentage zijn met name rond het buikgebied goed zichtbaar op deze foto's. Wat ook opvalt is de positie van mijn handen. Deze zijn steeds hofer gaan hangen doordat mijn bolle houding recht is geworden. Ook hangen mijn handen verder naar buiten. Dit komt door de groei van mijn brede rugspier (latissimus dorsi) in combinatie met een rechtere houding. De brede rugspier duuwt mijn armen verder naar buiten dan voorheen.

Vooraanzicht dubbele biceps

Ondanks dat de vetmeting een gelijk vwetpercentage aangeeft voor de beginsituatie en na negen weken, is op de foto's meer tekening te zien na negen weken dan bij de nulmeting. Dit benadrukt het belang van het nemen van foto's naast vetmetingen.

Zijaanzicht

Zo scheef als ik stond, sta ik na negen weken onder de begeleiding van Gustaw kaars recht. Niet alleen had ik totaal niet door zo scheef te staan, ik had zeker niet verwacht in zo'n korte tijd helemaal recht te staan. Het blijkt wel weer dat personal training erg krachtig kan zijn en een stuk verder gaat dan herhalingen tellen en van oefening naar oefening begeleiden.

Achteraanzicht ontspannen

Waar zich op mijn bovenrug eerst een kuil bevond waar je de trapezius zou verwachten, is dit nu al aardig opgevuld. Het begint een kloppend geheel te worden. De vele sets overhands deadliften en lange static holds hebben mijn handkracht aanzienlijk vergroot. Dit uit zich ook in een sterk toegenomen vascularisatie van mijn onderarmen die op deze foto's duidelijk naar voren komt. Voorheen deadlifte ik met de handen om en om. Dit heeft er voor gezorgd dat ik krom ben getrokken en mijn handkracht erg achter bleef op de rest.

Achteraanzicht dubbele biceps

De groei van mijn bovenrug is tijdelijk ten koste gegaan van mijn onderrugontwikkeling. Dit komt doordat ik ben gaan deadliften vanaf een verhoging. Mijn mobiliteit liet het niet toe om met de jusite techniek van de grond te deadliften. De diepte bouw ik steeds verder op en daarmee ook weer de ontwikkeling van mijn onderrug.

Verbijsterd door de resultaten van de personal training

Na het verrichten van de metingen en het inzichtelijk maken van de resultaten, was ik flink gefrustreerd. Bij bijna alle meetpunten werden minder centimeters gemeten dan vorige keer. Toen ik hoorde dat mijn vetpercentage was gedaald was ik nog enigszins blij, maar dit werd al snel tenietgedaan door het uitblijven van groei in omvang.

Voor mijn gevoel was ik weer terug bij af wat betreft mijn lichamelijke transformatie en zag ik het even niet meer zitten. Dit gevoel heb ik besproken met mijn personal trainer en diëtist, Gustaw Kurkowksi.

Dit gesprek heeft mij aan het denken gezet. De extreme groei tijdens de eerdere periode kon achterafgezien onmogelijk puur uit spiermassa bestaan en was de krimp van deze keer minder spannend dan ik eerst dacht. Bovendien ben ik veel sterker geworden wat verdere spierontwikkeling mogelijk maakt.

Hoewel ik de resultaten van de metingen in eerste instantie vond tegenvallen, had ik toch positief resultaat geboekt. Zonder de coaching Gustaw is de kans groot dat ik het groter geheel uit het oog zou verliezen en gedemotiveerd zou raken door deze meting.

De gewichten die ik tijdens mijn trainingen gebruik zijn sterk gestegen. In alle oefeningen die ik uitvoer heb ik mij sterk ontwikkeld op het gebied van kracht. Waar ik gedurende de eerste twee weken met een moeilijk hoofd 60 kilogram heb moeten deadliften omdat mijn techniek niet in orde was, til ik momenteel 200 kilogram met een sterk verbeterde uitvoering.

In mijn beginsituatie verklaarde ik mijn personal trainer Gustaw Kurkowski voor gek toen hij mij vertelde dat ik 20 herhalingen met 100 kilogram moest gaan deadliften. Het leek mij onbegonnen werk, terwijl ik nu 150 kilogram met 20 herhalingen doe. Er ging een wereld voor mij open.

Los van de daling van mijn spieromvang, is er wel degelijk positief resultaat geboekt. Ik ben veel sterker geworden, maar dit is niet direct terug te vertalen naar noemenswaardige spiergroei. De vraag is natuurlijk hoe dit kan?

Wat maakt jou sterker?

Om na te gaan hoe het kan dat ik veel sterker ben geworden zonder veel spiergroei, heb ik gekeken welke factoren bepalend zijn in de hoeveelheid kracht die je uit kunt oefenen. Spiermassa is één van deze factoren maar niet de enige.

Sterker worden begint meestal eerst op neurologisch vlak. Je brein stuurt de spieren aan waardoor je een bepaalde oefening uit kan voeren. Naarmate je traint wordt deze aansturing steeds beter; de zenuwprikkel naar jouw spier toe neemt toe in kracht en frequentie waardoor de spier krachtiger aan kan spannen.

Ook jouw coördinatie en de uitvoering van oefeningen verbetert.

Door betere intramusculaire coördinatie, spannen steeds meer spiervezels op hetzelfde moment aan. Betere intermusculaire coördinatie zorgt voor een gelijktijdige aanspanning van individuele spieren die je tegelijk gebruikt bij bepaalde oefeningen.

De aansturing van je spieren is afkomstig vanuit het brein. Het brein stuurt ‘motor units’ aan, die vervolgens het signaal overbrengen op de spiervezels. Elke motorunit stuurt meerdere spiervezels aan. Het aantal spiervezels dat aangestuurd wordt per motorunit verschilt weer per spier.

In het geval van een quadriceps worden er duizenden spiervezels aangesproken per motor unit, waarbij er bij kleinere spieren zoals je oogspieren dit er maar tien zijn.

Om zware gewichten van de grond te kunnen tillen, heb je veel motor units nodig die gelijktijdig worden aangesproken. Maar ook bij het tillen van een glas drinken worden er motor units aangestuurd. Gelukkig is het brein slim genoeg om bij deze handeling niet alle motor units tegelijk aan te sturen, anders zou je jezelf in het gezicht slaan met dat glas water.

Het aansturen van motor units is een vaardigheid die getraind kan worden. Hoe meer motor units je aan kan sturen, des te meer spiervezels je kun activeren. Hoe meer spiervezels jij kan activeren, des te meer kracht jij kunt leveren. Dit is sterker worden op neurologisch vlak.

Deze krachttoename op neurologisch vlak is het voornaamste resultaat dat ik heb geboekt gedurende mijn transformatie. Ik heb geleerd om meer motor units aan te sturen gedurende mijn oefeningen (intramusculaire coördinatie) en de betrokken spieren beter samen te laten werken (intermusculaire coördinatie). Dit verklaart waarom ik eerst met moeite 60 kilogram technisch correct kon optillen en ik nu 200 kilogram met sterk verbeterde techniek op til.

Afname van omvang

Het sterker worden zonder het winnen van noemenswaardig veel spiermassa is verklaard. Dan rest nu nog de vraag waarom ik in de metingen ben gedaald in omtrek en waarom ik tijdens de eerste tussenstand zo sterk was gegroeid in omvang. Om dit te beantwoorden moet er gekeken worden naar de spieren en wat er voor kan zorgen dat hun omvang zo sterk kan fluctueren in vijf weken.

Een grote gewichtsfluctuatie evenals een groot verschil in omvang van lichaamsmaten wordt over het algemeen veroorzaakt door vocht. Mijn lichaam blijkt na inspanning zeer sterk te reageren in extra opslag van glycogeen in de spieren. Deze glycogeen is een vorm van koolhydraten die fungeert als energievoorraad voor de spieren. Voor elke gram opgeslagen glycogeen slaat je lichaam 2,7 gram vocht op in de spier.

Mijn lichaam reageert sterk op een verhoogde of verlaagde koolhydraatinname. Dit wordt aanzienlijk versterkt door inspanning. Er vindt een grote supercompensatie aan glycogeenopslag plaats.

Tijdens de tweede meetronde werd dit duidelijk zichtbaar na de meting van mijn bovenbeen. Bij het uitvoeren van de metingen moeten de spieren aangespannen zijn. Deze spanning wordt gedurende de meting vastgehouden totdat er een betrouwbaar resultaat uit komt. Dit kan soms enkele seconden duren, maar ook tientallen seconden. Wanneer het meetlint niet goed zit vergt het meerdere pogingen.

Personal trainer Groningen supercompensatie glycogeen

Het resultaat van meerdere keren tientallen seconden mijn linker been aanspannen, was een flinke toename in omvang. Zoals in onderstaande foto te zien is, is mijn linker been meer opgezwollen dan mijn rechter been. Mijn lichaam reageerde hier heftig op, met als resultaat dat mijn linkerbeen 1,5 centimeter was toegenomen in omtrek de dag na de meting.

Door supercompensatie zijn de glycogeen- en vochtvoorraden in mijn linkerbeen sterk aangevuld. Deze reactie is tijdelijk en zal na enkele dagen weer afzakken.

Zoals mijn benen extreem reageren op deze prikkel, zo reageert de rest van mijn lichaam ook vrij heftig op de prikkels die het krijgt. Een zware training en veel koolhydraten na afloop, de dag voor de eerste tussenstand, hebben er voor gezorgd hebben dat mijn metingen hoger uitkwamen dan dat ze eigenlijk waren.

De daling in omvang die plaats heeft gevonden tijdens deze tweede meting is wederom vertekend omdat ik mijn voedingsinname had verlaagd zodat mijn vetpercentage weer iets zou zakken.

Na weken boven mijn behoefte gegeten te hebben om te kunnen groeien, is het nu tijd om mijn vetpercentage te verlagen. In het volgende deel van mijn lichamelijke transformatie lees je hier meer over.

Conclusie

De resultaten van deze meetronde brachten gemengde gevoelens teweeg. Mijn negatieve reactie na het zien van de resultaten draaide dankzij de coaching van Gustaw al snel bij naar een positieve gedachtegang. Ik was dan misschien qua omvang gedaald naar mijn beginsituatie, maar mijn kracht en uitvoering zijn sterk toegenomen.

De grootste progressie heb ik op neurologisch vlak geboekt. Ik heb weliswaar wat spiermassa gewonnen, maar qua omtrek zijn de spieren niet veel veranderd. Het grote verschil zit hem in de uitvoering en de wijze waarop mijn brein mijn spieren aanstuurt.

Waar ik voorheen na een training met 60 kilogram deadliften gevloerd was, kan ik momenteel de achterkant van een kleine gezinsauto van de grond krijgen. Niet allen kon ik 60 kilogram met moeite tillen, zelfs alleen vasthouden hield ik niet lang vol.

Tegenwoordig sta ik na 10+ sets deadliften nog anderhalve minuut met 130 kg in de hand en is de rek er nog lang niet uit. Deze krachttoename zorgt voor een grotere groeiprikkel. Als ik deze trend doorzet is een verdere toename in spiermassa onvermijdelijk.

Een ander positief resultaat is het feit dat mijn houding weer verbeterd is. Doormiddel van het toepassen van deze intensieve en zware trainingen voor mijn rug ben ik er in geslaagd om mijn houding weer recht te krijgen.

Ik heb de zwakte en daarmee tegelijkertijd de kracht van mijn lichaam ontdekt. Ik leer mijn lichaam steeds beter kennen. De heftige reactie van mijn lichaam om te supercompenseren in glycogeenopslag was iets dat mij nog niet eerder zodanig was opgevallen. Ik kan nu redeneren waarom en wanneer deze reacties plaats vindt en hier rekening mee houden tijdens metingen.

In het verleden wanneer ik een periode weinig had getraind en mij ‘leeg’ voelde, had ik al snel weer het opgepompte gevoel te pakken na een paar keer trainen. Ik begrijp nu dat dit komt door de reactie van mijn lichaam op de prikkels die ik het geef met als gevolg een vergrootte glycogeenopslag. Doormiddel van het stukje bewustwording van mijn lichaam kan ik in de toekomst dit in mijn voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens een bodybuild wedstrijd.

Jouw gedachtegang evenals het functioneren van jouw lichaam doorgronden is bepalend voor het behalen van succes. Wanneer jij jouw drijfveren goed kent en weet waar jouw lichaam het beste op reageert, kan je beter draaien aan de knoppen en sturen in de richting waar je heen wilt.

Onder de begeleiding van een goede personal trainer en diëtist kunnen doelen bereikt worden die van te voren als onmogelijk bestempeld zijn. Zelf kan je al een heleboel bereiken. Met professionele begeleiding krijg je echter een ongelooflijke boost!

Volg Food and Motion op Facebook en YouTube om op de hoogte te blijven van de afbeul-praktijken die Gustaw als diëtist en personal trainer op mij toepast!

Heb je Personal Trainer Groningen - Transformatie Thijs van Kamp deel zeven gemist waarin ik het opneem tegen Ewout Berends in een deadlift faceoff? Bekijk deze direct of ga verder met Personal Trainer Groningen - Transformatie Thijs van Kamp deel negen waarin ik begin aan een gruwelijk afvaltraject ;).

Blog

Als er een vakanties aan komt, kom jij dan ook aan?

on 20 april 2022
Als er een vakanties aan komt, kom jij dan ook aan?

Negen tips om op gewicht te blijven tijdens de vakantie De meivakantie komt er weer aan! Wil jij van de vakantie genieten zonder je gezonde voedingspatroon en/of sportschema aan dekant te gooien en aa...

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

on 15 augustus 2019
Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht 7 tips om makkelijk af te vallen na de vakantie Oké, je hebt de touwtjes even laten vieren. Geen probleem, want als het goed is heb jij...

Bedrijfsinformatie

  • KvK-nummer: 61403784
  • IBAN: NL82 KNAB 0205 8143 87 ten name van Food and Motion
  • Kwaliteitsregister paramedici: 19912769089

Leer hoe je makkelijk afvalt met voeding en training

Proefles personal training

Geef je hier op voor een vrijblijvende kennismaking en proefles personal training.
captcha
Herladen

Contact

Food and Motion
Mobiel: 0645955291
Wasaweg 4 - 1
9723 JD Groningen

Naar boven