Onze nieuwe website!

Hoi! Food and Motion was toe aan een transformatie. Daarom hebben we alles op de schop genomen. Onze naam (Reborn Health Club), Logo EN locatie zijn veranderd! Bekijk hier onze nieuwe website.

 

Logo Reborn Health Club Groningen

 

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 907 niet laden

Personal Trainer Groningen - Transformatie Thijs van Kamp deel vier

Mijn naam is Thijs van Kamp en gedurende de afgelopen vier weken heb ik 100.000 kilogram gedeadlift. Mijn lichamelijke transformatie onder de begeleiding van mijn stagebegeleider, diëtist en personal trainer, Gustaw Kurkowski is in volle gang. Na vier weken intensief trainen is het tijd voor de tussenstand.

Intro video personal trainer Groningen

 

Golden ratio ofwel de gulden snede toepassen in personal training

Voorafgaand aan mijn transformatie heeft Gustaw een aantal metingen gedaan om mijn startpunt te bepalen. Daarna hebben Gustaw en ik aan de hand van de ‘’Golden Ratio’’ bepaald waar ik naar toe moet werken om een esthetisch perfect lichaam te behalen. Het is tenslotte de bedoeling dat de personal training specifiek op mij is afgestemd en het resultaat geeft dat voor mij het beste is.

Voordat ik in ga op mijn resultaten tot nu toe, sta ik even stil bij de zogeheten golden ratio. De golden ratio is niets meer dan eeuwenoude wiskunde. Het is een getal dat de verhoudingen van lijnstukken weergeeft. Wanneer je 2 lijnen hebt, staan deze in verhouding tot elkaar via deze golden ratio. Lijn A + lijn B gedeeld door A staat gelijk aan de verhouding van lijn A gedeeld door lijn B.

Als we dit verwerken in een plaatje, ziet dit er als volgt uit:

golden ratio Zoals te zien is op de afbeelding, staan er getallen in de vakjes. Deze getallen geven de oppervlakte weer van het vakje. De getallen die er nu staan zijn afgerond. Wanneer je de getallen van groot naar klein door elkaar deelt om de verhoudingen tussen de beide vakken te achterhalen, is te zien dat er elke keer hetzelfde getal uit de formule komt, namelijk 1,618.

Dit getal geeft de ideale verhouding weer. De golden ratio is overal terug te vinden. De Egyptenaren bouwden hun Pyramides op basis van deze golden ratio. Ook de Grieken hielden deze verhouding aan, namelijk met het bouwen van hun tempels waarin deze ideale verhouding terug te vinden is.

De golden ratio is ook op andere plekken te ontdekken, namelijk in logo’s van bedrijven, foto’s, de natuur en in het menselijk lichaam. Door met de personal training mijn workouts op mijn huidige verhoudingen af te stemmen, werk ik toe naar de golden ratio zodat ik ook een graantje mee kan pikken van de perfectie ;) .

Golden ratio en de verhoudingen in het lichaam

Overal in het menselijk lichaam is er sprake van verhoudingen. De verhoudingen van jouw ledematen corresponderen over het algemeen met de golden ratio.

Golden ratio arm

Wanneer deze verhoudingen zo dicht mogelijk in de buurt zitten van de golden ratio, is dit voor het menselijk oog aantrekkelijk. Door deze ratio zo dicht mogelijk te benaderen met jouw fysiek, zal dit esthetisch gezien het meest aantrekkelijke lichaam geven.

Praktijkvoorbeeld verschillende verhoudingen

Wanneer de verhoudingen van je ledematen niet overeenkomen met de golden ratio, dan zal de optimale omtrek ook afwijken. In mijn geval uit zich dat in het feit dat mijn korte benen en korte bovenarmen niet in verhouding zullen zijn wanneer ik van deze optimale omtrek uit ga. Mijn bovenarmen lijken doordat ze kort zijn, al snel dikker. Dit komt doordat de lengte tot dikte verhouding kleiner is dan bij iemand met een langere bovenarm.

Personal Trainer Groningen - Gustaw en Thijs arm verhoudingen

Als voorbeeld nemen we de arm van mijn personal trainer Gustaw. Zijn bovenarm is 2.5 centimeter langer dan die van mij, waardoor mijn arm een stuk massiever lijkt. Bovendien heb ik lange spierbundels. Gustaw heeft daarentegen hele korte spierbundels.

Dit uit zich in het feit dat zijn armen in ontspannen toestand veel dunner lijken en zijn dan die van mij. Ze lijken dunner door de grotere lengte tot dikte verhouding. Ze zijn dunner doordat de lengte van zijn spierbundel korter is dan die van mij. Dat betekent dat zijn spierbundel over een grotere afstand wordt uitgerekt en daardoor meer dikte verliest.

In gespannen toestand heeft dit als gevolg dat de dikte van mijn bovenarm weinig toeneemt (3.5 centimeters) en die van Gustaw juist veel toeneemt(5.5). Ontspannen is mijn arm 35 centimeter in omtreken die van Gustaw 32. Gespannen stijg ik naar 38.5 centimeter en zit Gustaw daar maar 1 centimeter onder.

Praktisch gezien betekent dit dat mijn arm minder in omtrek hoeft te groeien dan die van Gustaw om zowel in rust als gespannen de perfecte verhouding te hebben.

Golden ratio op mijn lichaam

Omdat ik een fysiek wilde behalen dat esthetisch gezien zo aantrekkelijk mogelijk is, was het van belang om mijn uitgangspunt te bepalen door de afmetingen van mijn lichaam op te meten.

Van mijn nek, borstkas en schouders tot aan de dikte van mijn kuit. Alles is opgemeten en later berekend met de formule van de golden ratio op de website bodybuilding.com, om te achterhalen wat mijn ideale afmetingen zijn.

Deze ideale afmetingen gebruiken de omtrek van de pols en enkel als uitgangspunt. De uitkomst van deze berekeningen zijn de doelen waar ik in mijn transformatie en de periode daarna naar toe werk. De benodigde afmetingen en bijbehorende verhouding zijn nauwkeuriger te bepalen hoe lager het vetpercentage. Een vetpercentage onder de 10% verdient de voorkeur omdat de vetmassa anders teveel het beeld vertekent.

De rood gemarkeerde uitkomsten van de berekening op basis van de goldenratio en mijn pols- en engelomtrek, bleken niet van toepassing wegens mijn korte benen en bovenarmen.

Metingen en resultaten

Meting Beginmeting Tussenstand Doel
Gewicht 77,9 80,1 Niet van toepassing
Vetpercentage 11 11,9 8 %
Nek 38,3 38,5 40,9
Borstkas 103 106,4 110
Schouders 121 123,8 125
Taille 79,5 83 77
Bovenarm links 38,7 38,5 42,5
Bovenarm rechts 38,7 38,5 42,5
Onderarm links 30 30,3 33,1
Onderarm rechts 30,5 31,2 33,1
Bovenbeen links 63,5 63,8 66
Bovenbeen rechts 64 64,3 66
Kuit links 38 38,2 43
Kuit rechts 38,8 38,4 43

Zoals af te lezen is in de tabel, zijn er een aantal zaken veranderd. Mijn gewicht is toegenomen, waarvan een gedeelte te wijten is aan gewonnen spiermassa en een deel vetmassa.

Het totaal aantal calorieën dat ik per dag in nam was iets te hoog gedurende deze vier weken, waardoor mijn vetpercentage is gestegen. Dit betekent dat het overschot van mijn voedingsinname groter was dan mijn lichaam qua spiergroei kon benutten. Na het overschot te berekenen, heb ik mijn voedingsinname iets verlaagt.

Een spierexplosie

Wanneer we kijken naar de overige metingen, is te zien dat de omtrek van mijn borstkas en schouders is toegenomen. In het vorige artikel beschreef ik de gevoelsmatige groei van mijn brede rugspier. Dit blijkt echter niet alleen gevoelsmatig, maar komt ook bij de metingen naar voren. Door de groei van mijn brede rugspier is de omtrek van mijn borstkas met 3,4 centimeter gegroeid in slechts vier weken!

Uit de metingen blijkt ook dat de omtrek van mijn schouders met 2.8 centimeter is gegroeid. Naast de grote groei in omtrek bij de borstkas en de schouders, zijn er ook nog andere ontwikkelingen gaande.

Mij quadriceps zijn iets gekrompen zoals beoogd doordat ik deze zo goed als niet train. Desondanks zijn mijn benen in omtrek gegroeid. Deze groei is te verklaren door de ontwikkeling van mijn hamstrings, die ik intensief train met van de deadlift. Daarnaast zijn mijn onderarmen ook gegroeid en aanzienlijk sterker geworden door het vele deadliften.

De spieren die uit mijn eerste meting achter bleken te blijven, zijn gedurende vier weken keihard aangepakt. Het resultaat is hiervan is een ware spierexplosie op gewenste plekken. In vier weken tijd heb ik 1.3 kilogram spier gewonnen. Dit is het equivalent van 5 pakken kipfilets à 250 gram.

De onderstaande foto laat 1 kilogram kipfilet zien:

kipfilet

Per week groeide ik meer dan één van deze belachelijk grote stukken kipfilet. In dat opzicht ben ik net een plofkip. In tegenstelling tot een plofkip is mijn gewonnen spiermassa geen gebakken lucht. In eerste instantie was ik lichtelijk bezorgd om kracht te verliezen met deze aanpak. Niets is echter minder waar gebleken.

De spieren waarvan de training op een laag pitje is gezet, hebben hun kracht behouden. Degene waar de nadruk op is gelegd, zijn aanzienlijk in kracht toegenomen. De eerste keer dat ik met Gustaw heb gedeadlift, kon ik mijzelf daarna niet eens drie keer optrekken en was ik na deze ene set al helemaal gaar.

Na vier weken kan ik een aanzienlijk zwaardere deadlift sessie aan met drie keer meer sets, veel zwaardere gewichten en meer herhalingen. De eerste training kreeg ik met moeite 100 kilogram omhoog met de snatchgrip deadlift. Vier weken later tilde ik dit gewicht 25 keer omhoog.

Hoge herhalingen lagen mij nooit. Na 10 herhalingen deadliften met 90 kilogram was ik in het verleden al buiten adem. Nu kan ik zonder problemen 20 herhalingen doen met 120 kilogram, of 50+ herhalingen met 60 kilogram. Dit betekent dat ik conditioneel ook aanzienlijk verbeterd ben.

Na deze zware deadlift sessie van zo'n 15 sets waarvan 10 werksets, kan ik tegenwoordig zonder problemen 10 sets 4 à 5 keer optrekken. Daarnaast zijn de gewichten die ik gebruik voor het roeien verdubbeld. Vier weken geleden kreeg ik met moeite 30 kilogram omhoog, terwijl ik nu met 80 kilogram aan mijn 10 werksets begin.

De lang verwachte foto’s

Ter aanvulling op de metingen die zijn verricht, heeft Gustaw weer foto’s genomen van mijn fysiek. De linker foto is aan het begin van mijn traject genomen en de rechter vier weken later. Op de foto’s is duidelijk te zien dat mijn vetpercentage licht is gestegen. Dit is te herkennen aan de lijnen van de spieren die minder zichtbaar zijn.

Personal Trainer Groningen - Thijs van Kamp postuur na vier weken

Wat ook opvalt is dat mijn houding sterk verbeterd is. Wanneer je de vergelijking maakt met mijn beginsituatie, waarin ik een voorovergebogen houding had, is te zien dat ik nu nagenoeg rechtop sta.

Personal Trainer Groningen - Thijs van Kamp bovenbenen na vier weken

Mijn quadriceps zijn gekrompen zoals beoogd terwijl de omvang van mijn bovenbenen juist is toegenomen. Dit betekent dat mijn hamstrings sterk zijn gegroeid.

Personal Trainer Groningen - Thijs van Kamp rug na vier weken

Verder valt op dat mijn rug in zijn geheel massiever is geworden bijvoorbeeld bij het middelste deel van de trapezius. Tevens zijn mijn schouders in omtrek gegroeid.

De zeer grote toename van mijn borstkast omtrek valt te wijten aan de grote groei van mijn latissimus dorsi (brede rugspier). Naast de verbetering in mijn postuur en krimp van mijn quadriceps, is de groei van deze spier de meest opvallende ontwikkeling op deze foto’s.

Deze grote veranderingen in mijn lichaam hebben mij flink verrast. Hoewel ik er vertrouwen in had dat deze gerichte aanpak mijn achterstanden weg zal werken, had ik nooit deze extreme groei, houdingsverandering en krachttoename verwacht.

Dankzij de personal training en voedingsadviezen van mijn stagebegeleider Gustaw Kurkowski, heb ik razendsnel progressie geboekt. Deze begeleiding heeft mij doelen laten bereiken die ik niet eens voor mogelijk hield, laat staan binnen dit korte tijdsbestek. Sterker nog, na de eerste training had ik sterke twijfels over de haalbaarheid van deze trainingsaanpak.

Om een beeld te schetsen van hoe dit eruit zag: Na een paar sets deadliften kwam er geen woord meer uit mijn mond terwijl Gustaw, die met mij mee trainde, er nog lachend bij stond. Vervolgens kwam hij met het "briljante" idee om te gaan optrekken. Ook daar kwam ik niet verder dan een paar herhalingen, terwijl hij wederom met een smile op zijn gezicht de een na de andere herhaling deed, set na set. "Hoe ga ik dit volhouden?" dacht ik toen. Ik weet nu wel beter.

Conclusie

De personal training werpt zijn vruchten af. Wanneer ik naar de metingen en foto’s kijk, zie ik mijn lichamelijke transformatie plaatsvinden. Mijn lichaam reageert sterk op de vele prikkels die ik hem geef. Er is groei in de gebieden waarin ik groei wil, zoals de rug en hamstrings.

Er is echter ook groei in de gebieden waarin ik geen toename in massa wil, namelijk de taille, buik en dus ook mijn vetpercentage. Deels is dit te wijten aan een lichte stijging van mijn vetmassa, waar natuurlijk de nodige maatregelen worden getroffen. Anderzijds is de toename van de omtrek van mijn taille te verklaren door de groei van de lange rechte rugspier(erector spinae) evenals verhoogde voedingsinname wat meer darmvulling geeft.

De komende periode ga ik mijn calorie-inname licht verlagen om het vetpercentage niet verder te laten stijgen. Daarnaast ga ik verder met het opvoeren van de gewichten tijdens mijn trainingen. Om ervoor te zorgen dat ik mijn doelen ga behalen zal er nog flink wat werk verricht moeten worden. Met behulp van de personal training en voedingsadviezen van Gustaw zal ik de komende periode verder gaan werken aan mijn transformatie.

Wil jij weten hoe jij jouw lichaam op moet meten om jouw perfecte maten te bepalen? In mijn volgende artikel laten Gustaw en ik jouw zien hoe jij dit kan doen. Schaf de meetlint maar alvast aan en volg Food and Motion op Facebook en YouTube voor meer artikelen over voeding en training.

Heb je Personal Trainer Groningen - Transformatie Thijs van Kamp deel vier waarin ik mijn zware rug training laat zien gemist? Bekijk deze direct of ga door naar Personal Trainer Groningen - Transformatie Thijs van Kamp deel vijf - de zelfmeting en perfecte maten voor de vrouw.

Blog

Als er een vakanties aan komt, kom jij dan ook aan?

on 20 april 2022
Als er een vakanties aan komt, kom jij dan ook aan?

Negen tips om op gewicht te blijven tijdens de vakantie De meivakantie komt er weer aan! Wil jij van de vakantie genieten zonder je gezonde voedingspatroon en/of sportschema aan dekant te gooien en aa...

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

on 15 augustus 2019
Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht 7 tips om makkelijk af te vallen na de vakantie Oké, je hebt de touwtjes even laten vieren. Geen probleem, want als het goed is heb jij...

Bedrijfsinformatie

  • KvK-nummer: 61403784
  • IBAN: NL82 KNAB 0205 8143 87 ten name van Food and Motion
  • Kwaliteitsregister paramedici: 19912769089

Leer hoe je makkelijk afvalt met voeding en training

Proefles personal training

Geef je hier op voor een vrijblijvende kennismaking en proefles personal training.
captcha
Herladen

Contact

Food and Motion
Mobiel: 0645955291
Wasaweg 4 - 1
9723 JD Groningen

Naar boven