Intro video personal trainer Groningen
Meten is weten
Mijn naam is Thijs van Kamp en dit is het vijfde deel van mijn lichamelijke transformatie onder de begeleiding van diëtist en personal trainer Gustaw Kurkowski. In het vorige artikel hebben wij gekeken naar de bepalende factor om een perfect lichaam te krijgen. Daarbij ben ik ingegaan op de golden ratio en de invloed die deze golden ratio heeft op wat mensen als aantrekkelijk ervaren.
Het bijhouden van jouw progressie kan op allerlei verschillende manieren. Je kan het meten door jouw gewicht in de gaten te houden, jouw vetpercentage bij te houden, maar ook door het meten van de omtrek van jouw spieren. Al deze metingen zijn van belang wanneer je een lichaam nastreeft dat perfect in balans is. In dit artikel laten wij jou zien hoe jij jezelf kunt opmeten om jouw perfecte verhoudingen te bepalen.
Om de progressie van de spiermassa en verhoudingen tijdens een lichamelijke transformatie te volgen, is het aan te raden om allereerst bij aanvang de spieromtrek te meten. Op basis daarvan kunnen de perfecte maten berekend worden die de ideale verhoudingen zullen geven. Tussentijds meet je om de progressie per spiergroep nauwkeurig te volgen.
Gemeten door de personal trainer
In het vorige artikel, waarin de tussenstand van mijn lichamelijke transformatie werd besproken, zijn een aantal plekken te zien waarop de metingen zijn uitgevoerd. Van boven naar beneden zijn dit de volgende meetpunten:
- Pols
- Enkel
- Nek
- Schouders
- Borstkas
- Bovenarmen
- Onderarmen
- Taille
- Bovenbenen
- Kuiten
Er zijn een aantal zaken waar jij op moet letten wanneer je jezelf of een ander opmeet. Bij alle plekken is het van belang dat het meetlint niet te strak zit waardoor het vet zou indrukken. Ook is het van belang dat het meetlint altijd loodrecht op het gemeten lichaamsdeel staat, zodat je daadwerkelijk de omtrek meet. Verder zoek je altijd het dikste punt op bij delen die bol zijn zoals de biceps, en juist het dunste punt bij holle meetplekken zoals de taille.
Jouw perfecte maten als man
Wanneer je de omtrek van jouw enkel en pols hebt bepaald, kan je op de website van bodybuilding.com deze invoeren om de perfecte maten te zien voor de voorgaande meetplekken. Al deze metingen en perfecte maten zijn van toepassing bij een vetpercentage onder de 10%. Heb je een beduidend hoger vetpercentage dan kan je dit als richtlijn gebruiken en in de tussentijd het overtollige vet verliezen.
Heb je een relatief kort of lang bovenlijf, dan zullen de uitkomsten van deze calculator afwijken van wat in jouw situatie ideale verhoudingen zijn. Gustaw kan jou als personal trainer helpen om jouw persoonlijke doelen te bepalen.
Aandachtspunten per meetplek
- Pols: Meet het dunste deel van jouw pols met een gesloten hand.
- Enkel: Meet het dunste deel van jouw enkel met een ontspannen onderbeen.
- Nek: Het meetlint moet boven de adamsappel zitten en onder de onderkaak. Wanneer het lint in dit gebied zit glijdt hij niet zo gemakkelijk naar beneden, wat de betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid van de meting ten goede komt.
- Schouders: De meetlint moet over het breedste punt van de schouders meten. Zoek het breedste punt op en zorg dat jij ontspannen staat door middel van een aantal keer in en uit te ademen.
- Borstkas: Het meetlint gaat onder de oksels door en vlak boven de tepels. Zorg dat je het breedste stuk meet. Ook bij deze meting ontspannen staan en controleren of de meetlint op je rug ook loodrecht is.
- Bovenarmen: Bij deze meting moet jij de biceps aanspannen. Breng het meetlint over het dikste punt heen en zorg dat deze loodrecht staat.
- Onderarmen: Span je onderarmen aan door middel van het dichtknijpen van je handen en het naar je toe brengen van de vuist (zie foto). De meetlint moet over het dikste punt van de onderarm heen.
- Taille: De taille meet je tussen de onderste rib en de bovenkant van je heup. Voor het gemak kun je hierin het dunste punt aannemen. Zorg dat de meetlint loodrecht staat om de omtrek te meten.
- Bovenbenen: Zorg dat je de meetlint over het dikste punt houdt. Deze plek zal vlak onder de bil zijn. Span de bovenbenen aan tijdens de meting en lees het resultaat af.
- Kuiten: De meetlint gaat wederom over het dikste punt. Span de kuitspieren aan, maar hou wel jouw gehele voet op de grond.
Jouw perfecte lijf
Een meting is alleen nuttig wanneer deze accuraat en consistent wordt afgenomen. Enige afwijking is onvermijdelijk maar het helpt wel als de meting altijd door dezelfde persoon wordt gedaan, of jij dit nou zelf bent of een ander die jou helpt.
Vanuit de nieuwe ideale maten zal je jouw training af moeten stemmen op de benodigde spiergroei. Kom je hier niet uit dan is dit iets waar een personal trainer jou bij kan helpen.
Jouw perfecte maten als vrouw
Deze reeks aan artikelen gaat over mijn lichamelijke transformatie. Maar hoe zit het dan met de perfecte verhoudingen voor een vrouw?
Als vrouw gaan de maten die op de calculator van bodybuilding.com worden aangegeven niet helemaal op. De ideale verhouding tussen de taille en schouders is net als bij mannen 1.618 volgens de golden ratio. Door de schouders te trainen en te spelen met het vetpercentage, kan je deze verhouding proberen te benaderen. Of dit lukt hangt sterk af van jouw aanleg.
Met een van nature brede taille (ondanks een relatief laag vetpercentage) en smalle schouders, is dit niet haalbaar. De verhoudingen tussen de borstomvang, taille en heupen zijn een even belangrijke factor in hoe aantrekkelijk een vrouw wordt gevonden. Deze missen helaas in de eerder genoemde calculator.
Verhouding tussen borst en taille
De ideale borst tot taille ratio bereik je door te spelen met de borstomvang en tailleomvang. Dit doe je enerzijds door de rugspieren te trainen. Dit kent echter grenzen en zal ook in proportie moeten staan tot de grootte van de borsten zelf. Aanleg speelt hier wederom een grote rol zolang je geen borstvergroting neemt.
Anderzijds wordt jouw taille smaller naar mate jouw vetpercentage daalt. Verder zijn er gerichte buikspier oefeningen die een smallere taille kunnen geven. Zonder een borstvergroting kan je zo toch dichter bij de ideale verhouding borst tot taille komen.
Verhouding tussen heupen en taille
De tweede verhouding, heupen tot taille, beïnvloed je meestal met een combinatie van een smallere taille, lager vetpercentage en grotere billen. Behalve wanneer jouw billen juist te groot zijn. In dat geval zouden deze moeten slinken in omtrek. Een personal trainer kan jou hierin wegwijs maken.
De laatste ratio, de verhouding tussen taille-borst tot taille-heup geeft aan hoe dichtbij je zit bij ideale verhoudingen. Deze wordt uiteraard beïnvloed door de omvang en daarmee verhoudingen van borst, taille en heupen.
Jouw berekening
Om jouw huidige ratio te berekenen ga je als volgt te werk:
- Meet jouw borstomvang op het breedste punt (B) (dus niet onder de oksels zoals bij de man)
- De taille meet je op het smalste punt (T)
- De heupen meet je op het breedste punt van jouw bil (H)
- Meet vervolgens de afstand vanaf het breedste punt van jouw borst tot het smalste punt van jouw taille (BT)
- En dan vanaf het dunste punt van jouw taille tot het breedste punt van jouw heupen (TH)
Vervolgens bereken je :
- (B-T) x BT x 0.5= Borst ratio (BR)
- en
- (H-T) x TH x0.5 = Heup ratio (HR)
- en vervolgens
- (BR+HR) / HR= Jouw totale ratio (Hoe dichter bij 1.618 hoe idealer)
Deze dames komen erg dichtbij de perfecte ratio van 1.618. Gebruik de net beschreven formule om jouw ratio te berekenen, niet degene op de foto. Deze is al voorberekend om de verhoudingen visueel weer te geven.
Bijhouden, bijhouden, bijhouden
Bij een nagenoeg stabiel vetpercentage geeft het meten van de spieromvang een goed beeld van de spiergroei en jouw veranderende verhoudingen. Als jij echter in massa en vetpercentage toeneemt terwijl de spieromtrek gelijk blijft, dan blijft de spiergroei uit en gaat er iets mis in de transformatie.
Gezien het feit dat je via het meten van de spieromtrek ook vetmassa meet, geeft omvang alleen een onvolledig beeld van jouw ontwikkeling. Daarom zijn er meerdere soorten metingen nodig.
Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van jouw lichamelijke ontwikkeling, kan je naast spieromtrek ook deze factoren volgen:
- Lichaamsgewicht
- vetpercentage
- visuele ontwikkeling d.m.v foto's.
- Maar ook:
- Maximaalkracht
- maximale herhalingen bij een bepaald gewicht
- aantal sets en herhalingen per oefening
- volume per oefening of training (kg x herhalingen x sets).
Het bijhouden van deze zaken draagt bij aan het totaalplaatje van jouw progressie. Wanneer al deze zaken inzichtelijk zijn kun jij gerichter te werk gaan en aanpassen waar dit eventueel nodig is.
Conclusie
Wanneer jij een lichamelijke transformatie aangaat is het van belang dat je een aantal metingen verricht. Het stellen van doelen is hierbij ontzettend belangrijk. Om deze doelen vast te kunnen stellen zal er een meting moeten plaatsvinden die het startpunt bepaalt. Een goede personal trainer kan jou betrouwbaar opmeten zodat je het juiste uitgangspunt hebt. Denk hierbij aan lichaamsmaten, gewicht en vetpercentage.
Daarnaast kan jij je progressie zelf bijhouden door de gebruikte gewichten en behaalde sets en herhalingen bij te houden. Zo ben je bewuster bezig met jouw training en ben je ook meer betrokken bij het traject. Dit trainingslogboek geeft jou en jouw eventuele personal trainer inzicht in jouw progressie op het gebied van onder andere kracht, uithoudingsvermogen en werkcapaciteit.
Staar je niet op blind op de perfecte verhoudingen. Aanleg speelt een belangrijke rol in de haalbaarheid van deze ideale verhoudingen. Bovendien zijn er vele andere zaken die net zo belangrijk zijn, zo niet belangrijker, dan het hebben van perfecte verhoudingen. Bijvoorbeeld energiek de dag doorkomen en voldoende rust krijgen om te herstellen van de inspanning die je levert tijdens het sporten zodat je dit nog jarenlang kunt doen.
Volg Food and Motion op Facebook en YouTube om op de hoogte te blijven van de afbeul-praktijken die Gustaw als diëtst en personal trainer op mij toepast!
Deze verhoudingen zijn iets om naar toe te werken. Zie het als een marathon en verbeter jezelf jaar in jaar uit. Perfectie nastreven is een zaak van lange adem en komt niet snel of gemakkelijk. Aan de andere kant kan je tot aan jouw dood werken aan deze doelen. Neem dus de tijd en geniet er van! En kom je er zelf niet helemaal uit, dan helpt Gustaw jouw graag verder als diëtist en personal trainer.
Heb je Personal Trainer Groningen - Transformatie Thijs van Kamp deel vier gemist waarin ik mijn progressie laat zien en jou laat zien hoe jij jouw perfecte lichaamsmaten kunt bepalen met de golden ratio? Bekijk deze direct of lees Personal Trainer Groningen - Transformatie Thijs van Kamp deel zes waarin ik jou laat zien hoe mijn eten er uit ziet tijdens mijn transformatie en wat er in mijn sportdrank zit!
Proefles personal training