Geef je geld alleen uit aan supplementen die echt werken!
Ben je vaak vermoeid, heb je veel dorst, heb je een droge huid, slecht geheugen, stemmingswisselingen, depressiviteitsklachten, pijnklachten, ontstekingen, vaak last van infecties, moeite met gewicht verliezen of bijvoorbeeld problemen met je zicht en wil je weten hoe omega 3 hierbij kan helpen?
Al deze fysieke en psychische klachten kunnen tekenen zijn van een tekort aan omega 3 vetzuren of een verkeerde verhouding tussen omega 3 en omega 6 in je bloed (1).
Omega 3 en 6, wat is het verschil?
Waar de verhouding omega 6/omega 3 ooit 1:1 was, is het westerse dieet tegenwoordig ver uit balans met een ratio van soms wel 20:1 of hoger. Je krijgt dus waarschijnlijk veel te veel omega 6 binnen, terwijl je te weinig omega 3 binnenkrijgt (2).
Deze scheve verhoudingen tussen omega 3 en omega 6 heeft grote negatieve gevolgen voor je gezondheid. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat met een hogere inname van omega 6 en een hogere ratio de kans op obesitas ook een stuk groter is, terwijl een lagere ratio juist dit risico omlaag brengt (2).
Omega 3 en 6 zijn beide essentiële (je lichaam maakt ze niet of niet voldoende zelf aan) onverzadigde vetzuren. Chemisch verschillen de vetzuren van elkaar door de plek waar de eerste dubbele binding tussen atomen plaatsvindt, hier staat het getal achter omega voor (3).
Omega 3 en omega 6 zijn beide gezonde en belangrijke vetzuren, maar zijn juist ongezond als ze uit verhouding zijn. Zo zorgt omega 6 ervoor dat er ontstekingen ontstaan, terwijl omega 3 juist ontstekingen remt (4).
Het ontstaan van ontstekingen is wel nodig als oplossing van blessures en wanneer er bacteriën of virussen in je lichaam komen. Krijg je te weinig omega 3 binnen dan ontstaan er juist meer (chronische) ontstekingen. Daardoor kunnen jouw cellen beschadigd raken.
Beschadigde cellen hebben een stugge celwand, waar voedingsstoffen niet goed meer doorheen komen en afvalstoffen juist niet volledig uitgescheiden kunnen worden. De juiste omega 3/6 verhouding houdt de cellen soepel, terwijl een te hoge ratio juist voor stugge celwanden zorgt (3).
Omega 6 komt vooral voor in plantaardige oliën in de vorm van linolzuur en arachidonzuur. Daarbij is arachidonzuur belangrijk bij het vormen van hormoonachtige verbindingen die invloed hebben op onder andere de bloeddruk, bloedstolling en ontstekingsreacties (3).
Omega 3 bestaat uit alfa-linoleenzuur (ALA), EPA en DHA, waarbij ALA vooral in plantaardige oliën voorkomt en EPA en DHA in vette vissoorten zoals makreel, zalm, forel, paling, haring en sardines (3).
Jouw lichaam is in staat om uit linolzuur linoleenzuur en arachidonzuur te maken en kan in beperkte mate ALA omzetten in EPA en DHA (3). Dit proces wordt echter verstoord bij een te hoge omega 3/6 ratio, omdat deze vetzuren dezelfde enzymen nodig hebben bij de omzetting (2). ALA is daarom geen nuttige bron als het gaat om EPA en DHA.
DHA is belangrijk bij de ontwikkeling en functie van het centrale zenuwstelsel en is een bouwstof voor het netvlies, waardoor het ook invloed heeft op het gezichtsvermogen (3).
Hoe visolie je afvalproces een boost geeft
Nu je weet wat het verschil is tussen omega 3 en 6 en een beetje begrijpt wat hun werking is, zul je wellicht begrijpen waarom een verkeerde verhouding voor een tal van ziektes en vervelende en chronische klachten kan zorgen.
Wat nog niet duidelijk is, is waarom een goede omega ratio je kan ondersteunen bij het afvallen. Ik zal je uitleggen hoe dat werkt.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met obesitas meer last hebben van ontstekingen en vaak hyperactiviteit in het cannabinoïde systeem. Dit zorgt voor meer eetlust en eetbuien. Een hogere inname van EPA en DHA (wat dus in visolie zit) kan dit gedeeltelijk terugdraaien (2).
Mensen met obesitas hebben vooral witte vetcellen, waarbij er sprake is van een ontregeling van de mitochondriën. Deze witte vetcellen hebben minder mitochondriën dan bruin vet. Mitochondriën zijn belangrijk bij het omzetten van ATP (energie) (5).
Dit betekent dat witte vetcellen minder capaciteit hebben tot het verbranden van vetzuren en juist dienen als opslag. Het gebrek aan capaciteit van deze witte vetcellen om hun eigen vetmassa te verbranden en te gebruiken als energie, verklaart ook het ontstaan van stofwisselingsziekten zoals insulineresistentie bij mensen met obesitas (5).
Het gebruik van omega 3 kan de witte vetcellen stimuleren om zichzelf om te zetten naar vetcellen die nagenoeg dezelfde werking hebben als bruine vetcellen. Dit zorgt ervoor dat je overtollig lichaamsvet verliest en afwijkingen in de stofwisseling herstelt (5).
Bruin vet heeft de eigenschap om warmte op te wekken door middel van massale verbranding van vetten. Om de witte vetcellen te stimuleren zich om te zetten naar beige vetcellen met dezelfde eigenschap is wel een behoorlijke concentratie aan omega 3 nodig. Deze concentraties zijn enkel haalbaar via suppletie (5).
De juiste visolie
Tussen visolie en visolie zit een wereld aan kwaliteitsverschil. Zo is het in verschillende vormen verkrijgbaar, waaronder echt olie en ook capsules. Hoewel capsules een veelgebruikt middel zijn, heeft dit zeker niet de voorkeur.
De visolie waarmee ik werk als onderdeel van mijn gezondheidspakket wordt namelijk geproduceerd zonder blootstelling aan zuurstof. Hierdoor krijgt het rottingsproces geen kans, wordt de visolie niet ranzig en behoudt de omega 3 zijn werking. Deze visolie heeft geen sterke vissmaak of -geur. Capsules kunnen niet zonder blootstelling aan zuurstof geproduceerd worden en hebben daarom een grotere kans op bederf (ranzig worden) (1).
Deze visolie heeft de hoogst verkrijgbare kwaliteit via gepatenteerde CO2-extractie en heeft EMAS-certificering. Het wordt dus gemaakt via een zuurstofvrij proces, waardoor oxidatie niet mogelijk is en er zeer hoge concentraties van EPA en/of DHA mogelijk zijn (1).
Tevens is deze vorm van visolie minder milieu belastend en is er geen sprake van beschadiging van de vetzuren door veelvuldige verhitting zoals bij capsules het geval is. Daarnaast is de olie gezuiverd van contaminanten zoals PCB's, dioxines en zware metalen (giftige stoffen die tegenwoordig in vis aangetroffen worden) (1).
Er moet wel altijd opgepast worden voor een overvloed aan omega 3, want dit kan juist het immuunsysteem onderdrukken en kan zorgen dat bloedingen minder snel stoppen (4). Het is dus belangrijk dat je een goed supplement hebt, dat de juiste hoeveelheden bevat en waarbij duidelijk is welke hoeveelheden je moet innemen. Wij helpen je graag om de juiste dosering te bepalen.
Maak een afspraak!
Wil je meer weten over het product dat ik gebruik, de werking en wat het voor jou kan doen? Neem dan zeker contact op voor een afspraak. Stuur even een berichtje via het contactformulier op de website of stuur een privébericht via Facebook.
Referenties
- Stichting OrthoKennis. Omega 3-vetzuren EPA/DHA. orthokennis.nl. [Online] 2019. [Citaat van: 30 mei 2019.] https://www.orthokennis.nl/nutrienten/Omega%203-vetzuren%20EPA%20DHA.
- An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity . Simopoulos, Artemis P. Washington : MDPI, 2016.
- Jong, Frans M. de. ons voedsel. Hilversum : Fontaine Uitgevers BV, 2008.
- Insel, Paul, et al. Nutrition. Burlington : Jones & Bartlett Learning, 2014.
- α-Lipoic acid treatment increases mitochondrial biogenesis and promotes beige adipose features in subcutaneous adipocytes from overweight/obese subjects. Fernández-Galilea M, Pérez-Matute P, Prieto-Hontoria PL et al. 273, sl : Biochim Biophys, 2015, Vol. 3.
Proefles personal training