Onze nieuwe website!

Hoi! Food and Motion was toe aan een transformatie. Daarom hebben we alles op de schop genomen. Onze naam (Reborn Health Club), Logo EN locatie zijn veranderd! Bekijk hier onze nieuwe website.

 

Logo Reborn Health Club Groningen

 

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 907 niet laden

Dankzij omega 3 kan Simon zijn favoriete sport weer beoefenen

Personal trainer Simon zit de laatste tijd weer lekker in zijn vel en voelt zich fit en sterk. Maar dat was lange tijd niet het geval, waardoor hij moest stoppen met een sport waar hij dol op is.

Simon heeft jarenlang fanatiek gehandbald, maar stopte daar in 2013 tijdelijk mee. Toen hij weer wilde beginnen in 2017 merkte hij dat zijn lichaam er grote moeite mee had. Na een halve competitie meegedraaid te hebben was hij direct weer geblesseerd. Hij kreeg last van zijn handen, polsen, knieën en liezen.

Zijn conditie was slecht, hij had een slechte belastbaarheid van zijn spieren en vaak pijnlijke pezen en zere knieën. Niet alleen bij handbal had hij hier last van, maar ook als hij gewoon naar de sportschool ging. Door zijn blessures moest hij weer een half jaar stoppen met handballen.

Naast dat hij snel last had van blessures had hij ook altijd moeite met opstaan. Zo moest hij elke ochtend drie wekkers zetten en kon hij nog steeds door de wekker heen slapen.

Na een half jaar rust begon hij eind 2017 opnieuw met handballen, maar wederom duurde het maar even voor hij weer last kreeg van zijn klachten. Daarom besloot hij begin 2018 dat het genoeg was en begon hij met het gebruik van visolie in de hoop dat zijn klachten zouden verminderen.

Zijn omega 3/6 ratio was niet best

Hij liet zijn omega 3/6 ratio en zijn omega 3 index testen door een bloedsample op te sturen naar het Vitas AS lab in Noorwegen. Na een paar weken wachten was de uitslag er en bleek zijn ratio ontzettend hoog te zijn en zijn omega 3 index veel te laag. En dat terwijl hij al lange tijd 2 maal daags visolie capsules had geslikt voordat hij met visolie begon.

Na een maand visolie te gebruiken stopte Simon er toch weer mee, omdat hij privé veel aan zijn hoofd had en hij hier gewoon niet de focus meer op wilde leggen. Hij bleef last houden van zijn blessures en hij had weinig vertrouwen in het product.

Dat hij weinig vertrouwen had in het product was niet zo gek, omdat hij niet de aanbevolen hoeveelheid gebruikte en tevens binnen een maand alweer gestopt was. Dan heeft het weinig effect gehad. Het is bewezen dat je minimaal 4 maanden gebruik moet maken van visolie in de juiste dosering voordat je omega 3/6 ratio op de aanbevolen 1:5 of lager kan komen.

Toch probeerde hij het in augustus van 2018 opnieuw en dit keer wel met de aanbevolen dosis. Namelijk, je moet de eerste twee maanden een dubbele dosis slikken om het op te stapelen. Dit keer hield hij vol en na twee tot drie weken viel het hem op dat hij een paar keer per week een kwartier voor de wekker wakker werd en zich uitgerust voelde.

Na een maand gebruik was hij vrijwel elke dag voor de wekker wakker en voelde hij zich dan ook uitgerust. Er waren natuurlijk dagen bij dat hij laat naar bed ging en dat waren ook de dagen dat hij nog steeds door zijn wekker heen sliep, maar dat is logisch als je een te korte nacht maakt en al geen ochtendmens bent.

Na een maand gebruik merkte hij al de gunstige effecten van de visolie

Na een maand merkte hij steeds meer de effecten van het gebruik van visolie. Hij voelde zich veel meer uitgerust en zijn concentratie was vele malen beter. Daarnaast merkte hij ook dat het handballen hem makkelijker af ging.

Tijdens het handballen was hij nu sneller, voelde hij zich fitter en kon hij draaien maken die hij voorheen niet kon. Het was alsof zijn lichaam eindelijk eens reageerde op het seintje vanuit zijn hersenen, alsof de aansturing veel beter was. Ook zijn kracht was verbeterd.

Voor Simon waren dit kleine veranderingen die een grote impact hadden op zijn leven. En hij was ontzettend tevreden.

Het was oorspronkelijk zijn bedoeling om na 4 maanden visolie gebruik opnieuw zijn bloed te testen, maar doordat hij zo duidelijk het effect merkte dacht hij er niet meer aan om dat te doen. Hij zag er de noodzaak niet van in.

Werkt het echt?

Maar zoals dat met alles gaat, worden dingen gewoon en merk je ze daardoor steeds minder. Simon begon het normaal te vinden dat hij zich goed voelde en juist daardoor had hij het idee dat hij het effect niet meer merkte en hierdoor ging hij twijfelen of hij nog wel door moest gaan met het gebruik. Hij voelde zich toch wel goed?

Hij besloot alsnog een nieuwe test op te sturen, omdat hij opzoek was naar bevestiging van de werking van de visolie. Na een paar weken wachten was daar de uitslag en inderdaad zijn bevestiging. Het werkte echt!

Simon ratio omega 3/6

Van een ratio 3/6  van 1:28,6 zat hij nu op een 3/6 ratio van 1:5,9. En ook zijn omega 3 index van 1,4% was nu omhoog gegaan naar 8,5%. Fantastisch! Hoewel zijn ratio zeker nog wat beter kan, is het percentage omega 3 in zijn bloed nu boven de minimaal aangeraden hoeveelheid van 8% (1).

Je moet het maar zo zien, een motorblok met maar een klein beetje olie erin zal op den duur gaan schuren, wordt stroef, gaat rammelen en zal uiteindelijk kapot gaan. Zo is het ook met je lichaam. En Simon heeft hierdoor ook ervaren dat het wel degelijk uitmaakt welke olie je erin stopt.

Na altijd twee visolie capsules per dag te hebben genomen wat voor hem de dagelijkse hoeveelheid was wat aanbevolen was, had hij nog steeds bijna 30 keer meer omega 6 in zijn bloed dan omega 3. Na het gebruik van de betreffende visolie was dit gezakt naar 6 keer meer omega 6, wat voor hem bevestigde dat het ene omega 3 supplement het andere niet is.

Wetenschappelijk gezien moet er nog veel onderzoek gedaan worden naar de relatie tussen slaap en het nemen van omega 3. Hoewel er vaak verbanden gevonden worden, zijn wetenschappers er nog niet over uit welk stofje nu precies ervoor zorgt dat je slaap minder verstoord wordt.

Echter toonde een onderzoek bij gezonde kinderen zonder specifieke slaapproblemen wel aan dat kinderen die een DHA supplement kregen gemiddeld een uur langer sliepen dan daarvoor en minder vaak wakker werden gedurende de nacht (1).

Bij ongetrainde mannen is een verband gevonden tussen het innemen van een EPA rijke visolie supplement en de waargenomen inspanning bij steady-state oefeningen (oefeningen waarbij je de inspanning lang volhoudt op hetzelfde niveau) en verzuring. De study laat zien dat het innemen van EPA-rijke visolie je sportprestaties kan verbeteren (2).

Uiteindelijk heeft alles natuurlijk met elkaar te maken. Slaap je beter, dan presteer je over het algemeen beter. Daarnaast heeft omega 3 invloed op alle cellen in je lichaam, het houdt de celwand soepel waardoor afvalstoffen makkelijk uit de cel kunnen en voedingsstoffen er makkelijk in. Hierover kun je meer lezen in het vorige artikel.

Wil jij dit ook?

Ben je benieuwd wat deze visolie voor jouw vitaliteit kan betekenen of wil je met mij of met Simon in gesprek over onze ervaringen? Stuur dan even een berichtje via het contactformulier of een privé bericht op Facebook, dan maak ik graag een afspraak met je om er uitgebreid over te hebben!

Referenties

  1. Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study – a randomized controlled trial. Montgomery, Paul, et al. 4, sl : John Wiley & Sons Ltd, 2014, Journal of Sleep Research, Vol. 23.
  2. Supplementation with eicosapentaenoic acid-rich fish oil improves exercise economy and reduces perceived exertion during submaximal steady-state exercise in normal healthy untrained men. Kawabata, F., et al. Tokyo : sn, 2014, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry.
  3. Association of reported fish intake and supplementation status with the omega-3 index. Jackson, K.H., et al. 142, sl : Elsevier, 2019.

Blog

Als er een vakanties aan komt, kom jij dan ook aan?

on 20 april 2022
Als er een vakanties aan komt, kom jij dan ook aan?

Negen tips om op gewicht te blijven tijdens de vakantie De meivakantie komt er weer aan! Wil jij van de vakantie genieten zonder je gezonde voedingspatroon en/of sportschema aan dekant te gooien en aa...

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

on 15 augustus 2019
Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht 7 tips om makkelijk af te vallen na de vakantie Oké, je hebt de touwtjes even laten vieren. Geen probleem, want als het goed is heb jij...

Bedrijfsinformatie

  • KvK-nummer: 61403784
  • IBAN: NL82 KNAB 0205 8143 87 ten name van Food and Motion
  • Kwaliteitsregister paramedici: 19912769089

Leer hoe je makkelijk afvalt met voeding en training

Proefles personal training

Geef je hier op voor een vrijblijvende kennismaking en proefles personal training.
captcha
Herladen

Contact

Food and Motion
Mobiel: 0645955291
Wasaweg 4 - 1
9723 JD Groningen

Naar boven