Onze nieuwe website!

Hoi! Food and Motion was toe aan een transformatie. Daarom hebben we alles op de schop genomen. Onze naam (Reborn Health Club), Logo EN locatie zijn veranderd! Bekijk hier onze nieuwe website.

 

Logo Reborn Health Club Groningen

 

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 907 niet laden

Vitamine D: de oplossing voor de winterdip

Hoe vaak heb jij meegemaakt dat jij je gedurende de herfst en winter minder fit voelt, een buikje krijgt, vaker ziek bent en minder lekker in je vel zit? Zou er één verklaring kunnen zijn voor al deze klachten? Is deze winterdip normaal en onvermijdelijk?

Een mogelijke verklaring voor deze klachten is het eten tijdens de feestdagen, het koude weer, minder beweging etc. Hoewel al deze factoren zeker een bepaalde invloed hebben, is er één grote factor waar weinig tot geen aandacht aan wordt besteed.

Als deze factor bij jou speelt en de bovengenoemde klachten veroorzaakt, kan je dit heel makkelijk voor altijd oplossen en van een winterdip afkomen.

De factor waar ik op doel is een tekort aan vitamine D. Deze vitamine is nodig voor vele processen in ons lichaam. Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt in jouw huid bij blootstelling aan zon. Een kleiner deel haal je uit voeding,

Helaas is noemenswaardige aanmaak van vitamine D alleen mogelijk gedurende de helft van het jaar. Het gevolg hiervan is dat jouw vitamine D waarde op en neer gaat in de loop het jaar. Er is een piek rond september en een dip tegen het einde van februari.

Bloedwaarde Vitamine D gedurende het jaar

Een tekort aan vitamine D uit zich in spierzwakte, meer vet, minder spiermassa, botontkalking, tandbederf, depressiviteitsklachten en een slechtere afweer. Hierdoor wordt jij vaker, langer en ernstiger ziek. Hoe sterker jouw tekort, hoe meer klachten jij zult ervaren. Vitamine D is ook nodig voor de aanmaak van testosteron. Een tekort aan testosteron als gevolg van een te lage vitamine D waarde kan libidoproblemen veroorzaken.

 

Risicogroepen vitamine D tekort

De gezondheidsraad duidt een aantal groepen mensen aan als risicogroepen welke suppletie van vitamine D nodig hebben:

  • Kinderen tot 4 jaar
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • Ouderen (zeker wanneer zij weinig buiten komen)
  • Mensen met een donkere huidskleur
  • Mensen die weinig daglicht zien ( bijvoorbeeld nachtwerkers)


In mijn praktijk zie ik klanten van alle leeftijden met een licht tot ernstig vitamine D tekort. Dit zijn niet alleen de bovengenoemde risicogroepen. Het zijn ook jongvolwassenen die theoretisch een goede waarde zouden hebben maar ondertussen jarenlang met de eerder genoemde klachten rondlopen.

De kans is groot dat ook jij met te lage vitamine D waarde rondloopt gedurende een groot deel van het jaar. De enige manier om te achterhalen of dit het geval is, is om jouw bloedwaarde te laten bepalen. Dit kan je aanvragen bij jouw huisarts.

Advies over vitamine D suppletie

Ervaring leert dat huisartsenpraktijken de uitslagen heel verschillend interpreteren en heel verschillend omgaan met een tekort.
Vraag daarom altijd wat jouw bloedwaarde is en niet of deze goed of slecht is.

Ondanks dat de streefwaarde enkele jaren geleden al is bijgesteld naar 80 nmol/l en deze bloedwaarde bij een aantal ziekenhuizen ( zoals het UMCG) en huisartsenpraktijken wordt aangehouden, zijn er nog vele ziekenhuizen en huisartsen welke een te lage streefwaarde hanteren. Bovendien wordt in mijn ervaring bij het geven van een suppletieadvies nooit rekening gehouden met het seizoen, lichaamsgewicht en de gemeten waarde.

Heb je een chronisch tekort dan zou dit betekenen dat je voor altijd van de eventuele klachten zult afkomen door blijvend vitamine D suppletie te nemen. Een  "standaard" supplement zal nagenoeg nooit de juiste dosering hebben om jouw specifieke tekort passend op te lossen. Hier zijn een aantal gegevens en berekeningen voor nodig.

Nadat jij jouw huidige waarde hebt bepaald, kan je doorrekenen hoe laag je ongeveer zult zitten op z'n laagst. Een daling van 5-7 nmol/l per maand vanaf jouw huidige waarde geeft een aardig beeld van jouw laagste waarde tegen het einde van februari.

Dit mits jouw gemeten waarde min of meer overeenkomt met de waarde in de bovenstaande grafiek bij de desbetreffende maand. De werkelijke daling zal er van af hangen of jij jouw vitamine D voornamelijk uit voeding of zon blootstelling krijgt en is tijdens een consult beter te bepalen.

Dagelijkse dosis Vitamine D

Heb jij jouw laagste waarde berekend dan kan je de juiste onderhoudsdosis kiezen en deze dagelijks of wekelijks nemen. Uitgaande van een lichaamsgewicht van 75kg, is dit de dagelijkse onderhoudsdosis afhankelijk van jouw laagste waarde:

Uitgangswaarde nmol/L Dagelijkse dosis
20-40 55 microgram (2200 ie)
40-60 45 microgram (1800 ie)
60-80 30 microgram( 1200 ie)

Weeg jij aanzienlijk meer of minder dan 75 kg, dan zal de onderhoudsdosis daar individueel op afgestemd moeten worden.

Wat ook mogelijk is, is dat je alleen gedurende de herfst en winter suppletie neemt. Dit hangt af van hoe laag jouw waarde is en wat jij makkelijker vindt.Pas je de juiste dosis vitamine D suppletie toe, dan duurt het ongeveer drie maanden tot dat jouw niveau stabiliseert op een nieuwe hogere waarde.

Oplaaddosis (stootkuur) vitamine D

Het is heel goed mogelijk dat jouw waarde zo laag is en de klachten zo belemmerend, dat jij geen drie maanden wilt wachten.

In dat geval kan je met de huidige waarde en jouw lichaamsgewicht doorrekenen hoe hoog de benodigde oplaaddosis is waarmee jij binnen 1 à 2 weken op het gewenste niveau zult komen.

De formule om de streefwaarde van 80 nmol/L te bereiken is 40 x (80 – actuele spiegel) x lichaamsgewicht. Bij een actuele spiegel van 40 nmom/l en een lichaamsgewicht van 80 kilo geeft dat 40 x (80 – 40) x 80= 128000 IE (320 microgram). Dit is de totale hoeveelheid vitamine D die je nodig hebt om op 80 nmol/l te komen.

Maak een afspraak voor de juiste dosering vitamine D

Heb jij jouw waarde laten bepalen bij de huisarts, en krijg jij een onbevredigend advies? Een advies waarin geen rekening wordt gehouden met :

  • De meest recente aanbeveling om een waarde te hebben boven de 80 nmol/l
  • jouw lichaamsgewicht
  • de startwaarde bij een oplaaddosis
  • jouw laagste waarde bij een onderhoudsdosis.

Schroom in dat geval niet om contact met mij op te nemen. We kunnen een consult inplannen om samen een persoonlijk advies op te stellen voor de juiste vitamine D suppletie.

Voeding, training, feestdagen, vakanties en jouw omgeving hebben een heleboel invloed op jouw fysieke en geestelijke gesteldheid. Het is vaak een uitdaging om daarin een goede weg te vinden en zo fit te zijn zoals jij dat zou willen.

Vitamine D heeft een grote invloed op  hoe fit jij je voelt en kan gemakkelijk en goedkoop een positief effect hebben. Een bezoek aan de huisarts kan een heleboel klachten verklaren en de juiste suppletie kan deze klachten blijvend oplossen.

Is overwinteren in een zonnig land geen optie voor jou? Dan is een vitamine D supplement de aangewezen oplossing voor jouw fysieke en geestelijke klacht die voortvloeien uit een tekort aan vitamine D.

Ik hoop dat jij dankzij deze informatie voortaan blijvend fitter de herfst en winter in zult gaan! En nogmaals, kom je er niet uit, schrijf mij, dan zorgen we er samen voor dat jij je nooit meer slecht voelt door een vitamine D tekort.

PS. Je kunt de vitamine D het beste innemen met halfvolle zuivel in verband met de opname.

Blog

Als er een vakanties aan komt, kom jij dan ook aan?

on 20 april 2022
Als er een vakanties aan komt, kom jij dan ook aan?

Negen tips om op gewicht te blijven tijdens de vakantie De meivakantie komt er weer aan! Wil jij van de vakantie genieten zonder je gezonde voedingspatroon en/of sportschema aan dekant te gooien en aa...

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

on 15 augustus 2019
Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht 7 tips om makkelijk af te vallen na de vakantie Oké, je hebt de touwtjes even laten vieren. Geen probleem, want als het goed is heb jij...

Bedrijfsinformatie

  • KvK-nummer: 61403784
  • IBAN: NL82 KNAB 0205 8143 87 ten name van Food and Motion
  • Kwaliteitsregister paramedici: 19912769089

Leer hoe je makkelijk afvalt met voeding en training

Proefles personal training

Geef je hier op voor een vrijblijvende kennismaking en proefles personal training.
captcha
Herladen

Contact

Food and Motion
Mobiel: 0645955291
Wasaweg 4 - 1
9723 JD Groningen

Naar boven