Hoe bepaal je de voedingswaarde van je voedsel?

Wil je afvallen, heb je een te hoge bloeddruk, is je lipidenprofiel uit balans (bijv. te hoog cholesterol), heb je diabetes of heb je bijvoorbeeld vaak last van verstopte darmen? Dit (en veel andere klachten/aandoeningen) zijn allemaal aandoeningen en klachten die vragen om een stukje kennis m.b.t. de samenstelling van voedsel.

Wanneer je (bijvoorbeeld samen met de diëtist) bepaald hebt welke voedingsstoffen je beter wat meer of minder binnen kan krijgen, dan moet je dit zelf ook nog in de praktijk kunnen brengen. Etiketten kunnen lezen is daarom erg van belang.

Etiket 550px

In dit geval ga ik even in op de bovenste tabel van het etiket, namelijk de voedingswaarde-informatie. Wat kun je daar zien en waar moet je op letten?

Minder verzadigd vet

Wil je bijvoorbeeld minder verzadigd vet eten? Kijk dan bij het kopje vetten --> waarvan verzadigde vetten. Dit getal wil je zo laag mogelijk houden. Vervolgens moet je erop letten dat de meeste etiketten voedingswaarden per 100 gram product geven.

Wat is een portie?

Op dit etiket staat toevallig ook per portie aangegeven wat de voedingswaarde is, maar dit is in lang niet alle gevallen zo. Dan zul je dus zelf moeten uitrekenen wat de voedingswaarde per product is.


Een vrij misleidend product is voorgesneden kaas. Plakken voorgesneden kaas wegen vaak 30 tot 35 gram, maar dit wordt lang niet altijd op de verpakking weergegeven. De portie die gehanteerd wordt op de verpakking is 20 gram per boterham. Dat betekent dus dat je een reepje van je plak kaas af zou moeten snijden om aan die waarden te voldoen.

Vandaar dat je je porties moet kennen. Voedsel dat je vaak eet kun je eens op een keukenweegschaal leggen om te zien wat jouw portiegrootte is.

Referentie-inname

Op dit etiket staat ook een referentie-inname. In principe hoef je hier niet heel veel mee, want deze referentie-inname is zo algemeen en daarom op veel mensen niet van toepassing. Globaal krijg je een beeld van het percentage dat je van je dagelijkse behoefte hebt binnengekregen per voedingsstof, als je behoefte dus 2000 kcal per dag zou zijn.

Het percentage is in dit geval gekoppeld aan het eten van 1 reep. Let op dat per product verschillend is wat als portie gezien wordt.

Waarvan suikers, wat betekent dat?

Bij koolhydraten staat vaak nog 'waarvan suikers'. Koolhydraten die niet onder suikers vallen worden de complexe (ook wel trage) suikers genoemd. Deze moeten door het lichaam eerst afgebroken worden, waardoor de energie geleidelijk aan het lichaam gegeven wordt en er dus geen grote pieken en daarna dalen in je bloedsuikerspiegel ontstaan.

De suikers zijn juist de simpele (ook wel snelle) suikers, die dus meteen in het bloed opgenomen kunnen worden. Deze zorgen wel voor een schommelende bloedsuikerspiegel en daarom wil je deze in principe zo laag mogelijk hebben, tenzij je op dat moment even snel suikers nodig hebt.

Kilojoule en kilocalorieën

Let ook op bij het aflezen van de energie. Deze wordt altijd in kilojoule (kJ) en in kilocalorieën (kcal) genoemd. Haal deze twee niet door elkaar. Het is hetzelfde, maar wordt in een andere grootheid uitgedrukt. Voor de meeste mensen is kcal het meest bekend.

Wat kun je nu met deze info?

Wat kun je hier nu mee? Stel jij weet dat je maximaal 6 gram zout per dag zou moeten eten, dan zou je van elk voedingsmiddel dat je eet kunnen bijhouden hoeveel zout je binnen krijgt. Op deze manier weet je of je inderdaad onder die 6 gram blijft per dag, of dat je dus nog steeds te zoutrijk voedsel eet.

Op deze manier kun je ook zelf bepalen welke voedingsmiddelen wel en welke niet in jouw voedingspatroon passen. Dat maakt boodschappen doen ook een stuk makkelijker, want de schreeuwende verpakkingen claimen allemaal bepaalde gezondheidsvoordelen en deze zijn lang niet altijd waar of relevant. 

supermarkt verpakking 550px

Blog

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

on 15 augustus 2019
Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht

Restart na de vakantie: verder afvallen naar een gezond gewicht 7 tips om makkelijk af te vallen na de vakantie Oké, je hebt de touwtjes even laten vieren. Geen probleem, want als het goed is heb jij...

Hoe bepaal je de voedingswaarde van je voedsel?

on 29 juli 2019
Hoe bepaal je de voedingswaarde van je voedsel?

Hoe bepaal je de voedingswaarde van je voedsel? Wil je afvallen, heb je een te hoge bloeddruk, is je lipidenprofiel uit balans (bijv. te hoog cholesterol), heb je diabetes of heb je bijvoorbeeld vaak...

Bedrijfsinformatie

  • KvK-nummer: 61403784
  • IBAN: NL82 KNAB 0205 8143 87 ten name van Food and Motion
  • Kwaliteitsregister paramedici: 19912769089

Leer hoe je makkelijk afvalt met voeding en training

Proefles personal training

Geef je hier op voor een vrijblijvende kennismaking en proefles personal training.

Contact

Food and Motion
Mobiel: 0645955291
Wasaweg 4 - 1
9723 JD Groningen

Naar boven